top of page

Janitskin vuonna 2016: "Oon saanut tarpeekseni ihmisistä, ja toivon, että voisin pian erakoitua"

Updated: Aug 30, 2020


Barcelonan yksi tunnetuimmista rakennuksista, munanmuotoinen pilvenpiirtäjä Torre Agbar, näkyy taustalla. Mitä vittua -sivuston(nyk. MV-lehti) perustaja Ilja Janitskin istuu päivittäisen kantapaikkansa, pizzeria Al Pezzon baarijakkaralle. Janitskin sanoo nyt, kun lehden perustamisesta on kulunut pari vuotta, että hän haluaisi tehdä selvän pesäeron tiettyyn ihmismassaan.


– On loukkaavaa, kun minut rinnastetaan paskasakkiin ja rasisteihin. Haluan heistä nyt kokonaan eroon. En pysty muuttamaan Suomea, enkä jaksa enää kuunnella tiettyjen ihmisten valituksia.


Useita yhteydenottoja


Viimeksi kuluneen vuoden aikana MV-sivustoa on syytetty provosoivasta, rasistisesta ja valheellisesta uutisoinnista. Joidenkin mielestä sivusto lietsoo vihamielisyyttä esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan. Toiset taas uskovat, että MV-sivusto on yksi niistä harvoista julkaisuista, joissa oikeasti kerrotaan totuus. Janitskinin mainospuheiden mukaan MV-sivustolla ”käsitellään sellaisia asioista, joista valtamedia vaikenee”. Markkinointikikka on uponnut. Sivustolla käy päivittäin satoja tuhansia lukijoita, ja julkaisun Facebook-ryhmässä on yli 60 000 tykkääjää.


– Eihän MV-sivustoa olisi edes tarvittu, jos näistä asioita olisi alusta alkaen kerrottu suoraan muissa medioissa, Janitskin sanoo.


Janitskin myös sanoo, että sivuston ensimmäisen julkaisun jälkeen lukijoilta tuli – ja tulee edelleen – useita yhteydenottoja.


– Jengi lähetteli viestejä, pystynkö julkaisemaan tästä ja tästä tietoa. Ajattelin, että tietenkin voin. Huomasin, kuinka ihmisillä oli oikeasti asiaa, mutta ei mitään paikkaa, jossa sen pahan olon olisi voinut päästää ulos.


Janitskinin alkuperäinen ajatus MV-sivuston tarpeellisuudesta onkin ihan hyväntahtoinen: annetaan ihmisille mahdollisuus purkaa pahaa oloa. Janitskin haluaa myös puolustaa suomalaisia, ja sekin on ihan hyväsydäminen ajatus. Ongelmana on, MV-lehden julkaisut lietsovat äärimmäistä vihaa, ja muiden auttamiseen ei raivon vallassa pystytä keskittymään. Vihasivustot ovat osasyy suomalaisten vastakkainasetteluihin.


Mitä vittua –sivuston sisältö muuttui nopeasti maahanmuuttajiin kohdistuneeksi vihasivustoksi. Janitskin väittää siistineensä MV-sivuston julkaisuja viime viikkojen aikana. Täysin puhtoiseksi sitä ei aiota tehdä, mutta esimerkiksi joitakin sanoja ei enää käytetä, ja juttujen tekoon palkataan oikeita toimittajia. Janitskin sanoo, että hänellä on toimittajien kirjoittamia juttuja odottamassa julkaisuja. Sivuston muutostyö taitaa olla kuitenkin pahasti kesken. Tätä juttua kirjoittaessa MV-sivuilla oli artikkeli muun muassa natsien pahoinpitelemästä ja myöhemmin sairaalassa menehtyneestä pojasta. Tekstissä pojan isää – eli läheisensä menettänyttä – syytetään valehtelusta, ja samalla jutussa kerrotaan, kuinka uhrista ”löytyy vain sellaisia kuvia, joissa hän on aineissa”. Jutun lopussa muistutetaan, kuinka muu media ei kerro totuutta, ja otsikossa mainostetaan, kuinka MV-lehti ”tutkii ja analysoi”. Jutun lukemisen jälkeen on edelleen epäselvää, mitä asiaa aiheesta on oikeasti tutkittu ja analysoitu. Lisäksi sivustolla vilisee edelleen kyseenalaisia ilmaisuja, kuten matu, eli maahantunkeutujat.


Kirjoittajan omaa vihaa


Janitskin tuhahtaa MV-sivustoon kohdistuville valhesyytöksille.


– Varmasti lehdessä on ollut virheitä, ja olen osittain niitä pyytänytkin anteeksi. Mutta suomalaisen valtamedian tietoista valehtelua ei ole MV-lehdessä. Haluan, että minulle osoitetaan linkit niistä jutuista, jotka ovat valheellisia. Sitä paitsi löytäisin iltapäivälehtien sivuilta joka päivä ainakin kymmenen asiavirhettä, Janitskin sanoo.


Oikeastaan MV-sivuston pahin ongelma ei olekaan virheet. Haastattelun aikana Janitskin sanoo monta kertaa, kuinka tietyistä aiheista puhuminen saa hänen verenpaineensa koholle. Se valitettavasti näkyy myös julkaisuissa. Vaikka teksteissä ei olisikaan valheita tai niiden merkitystä olisi vaikea löytää, Janitskinin henkilökohtainen viha huokuu juttujen rivien välistä ja tarttuu siten myös lukijaan.


Mahdollisuus purkaa pahaa oloa


– Maahanmuuttopolitiikka menee pahasti pieleen, eikä kukaan ota asiasta vastuuta. Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, mutta ei elintasopakolaisia.


Janitskin on osittain oikeassa. Pakolaisten määrä yllätti koko Euroopan viime syksynä, eikä viranomaiset ja media osanneet varautua. Oikeaa suuntaa etsittiin monta kuukautta – ja etsitään oikeastaan edelleen. Janitskinin alkuperäinen ajatus MV-sivuston tarpeellisuudesta onkin ihan hyväntahtoinen: annetaan ihmisille mahdollisuus purkaa pahaa oloa. Janitskin haluaa myös puolustaa suomalaisia, ja sekin on ihan hyväsydäminen ajatus. Ongelmana on, MV-lehden julkaisut lietsovat äärimmäistä vihaa, ja muiden auttamiseen ei raivon vallassa pystytä keskittymään. Vihasivustot ovat osasyy suomalaisten vastakkainasetteluihin.


Tavoitteena mediatalo


– Minua on kohdeltu mediassa rajusti. Kaikkia haastattelujani on vääristelty, Janitskin sanoo ja jatkaa:


– Esimerkiksi viime vuonna Imagen jutussa päätoimittaja oli muuttanut artikkelin vääränlaiseksi. Ylen tekemä dokumentti tämän vuoden helmikuulta oli taas leikattu huonosti.


Janitskinin ja muun median väliset selkkaukset ovat hänen omien sanojensa mukaan MV-sivuston luetuimpia juttuja. Kun oikeat journalistit ovat kaivaneet Janitskinin teoista epäkohtia esille, mies on hyökännyt toimittajia vastaan.


– Oon kyllä niin perverssi, että tykkään tapella. Jos joku heittää mun päälle, heitän kyllä takaisin.


Toimittajien lisäksi Janitskin paasaa kommunistinuorien kampanjasta, joka sai mainostajat vetäytymään MV-lehden sivuilta.


– Ihan järkyttävä hyökkäys. Nyt olen kuitenkin hyväksynyt sen, etten tee mainoksilla tuloja.


Janitskin ei kuitenkaan usko, että rikosepäilyt tai muu negatiivinen huomio olisi MV-sivuston loppu.

– Tulevaisuudessa analyyttiset ja järkevät jutut ovat maksumuurin takana.


Janitskinin tavoitteena on kehittää MV-sivuston ympärille kokonainen mediatalo.


– Nyt olen vielä harrastelijalehti, mutta kasvatan budjetin samanlaiseksi kuin muilla medioilla.


”En kunnioita journalismin käytäntöjä”


Janitskin on edelleen sitä mieltä, että journalistiset ohjeet ovat yhtä tyhjän kanssa, eikä hänellä ole aikomustakaan allekirjoittaa Julkisen sanan neuvoston sopimusta. Syyksi hän sanoo MV-sivustoon kohdistuneen valtamedian ”ajojahdin”. Sillä ei ole Janitskille mitään merkitystä, että JSN:n sopimuksen tarkoituksena on suojella lukijaa.

– En ole journalismin ammattilainen, enkä ymmärrä, miksi minua ruoditaan kuin oikeaa toimittajaa. En koskaan tule kunnioittamaan suomalaisen journalismin käytäntöjä.


Janitskin ei nähtävästi kunnioita myöskään Suomen lakia. Syyskuun alussa mies kieltäytyi pyynnöstä saapua poliisin kuulusteluihin. Myöhemmin Janitskin julkaisi poliisin ja hänen välisen sähköpostikeskustelun. Syyskuun alussa poliisi pyysi käräjäoikeudelta MV-lehden sivujen sulkemista, mutta jo ennen päätöstä palveluntarjoaja laittoi sivut kiinni henkilökohtaisena kannanottona. Alle vuorokaudessa lehti jatkoi toisella palvelimella. Tämän jälkeen käräjäoikeus hylkäsi Helsingin poliisilaitoksen vaatimukset sivuston sulkemisesta. Poliisi uskoo päätöksen syyksi keskeneräiset esitutkinnat Janitskiniin kohdistuneista rikosepäilyistä. Päätös on salainen. Tulevalla oikeusprosessilla onkin valtava merkitys sen suhteen, jatkaako MV-lehti toimintaansa. Tuomioon asti Janitskin jatkaa elämäänsä Barcelonan lämmössä ja huutelee vihaisia mielipiteitään netissä.


– Hyvä ystäväni luonnehtisi minua hulluksi. Mutta olen hyvällä tavalla hullu. Oon saanut tarpeekseni ihmisistä, ja toivon, että voisin pian ostaa erakkotalon tuolta vuorilta.

Ilja Janitskin Barcelonassa vuonna 2016.


Comments


bottom of page