top of page

Saa pelätä

Suomen rikoslaki määrittelee terroristisen rikoksen neljällä eri kohdalla. Ensimmäinen kohta: rikoksentekijällä on terroristinen tarkoitus, jos hänen tarkoituksenaan on aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. 

Turun puukotuksen pääepäilty vangittiin tänään 22.8.2017 todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä kahdeksasta murhan yrityksestä. 


"Pelko ei ole se, millä tähän pitäisi vastata", Sauli Niinistö sanoi puheessaan kaksi päivää sitten.


Hyvä neuvo mutta sen toteuttaminen on hankalaa. Aika moni turkulaisista – ja muistakin suomalaisista – pelkää.


Pelko on tunne, jota on vaikea hallita. Kun pelkäämme tarpeeksi, pelkäämme välillä niin paljon, että tunne muuttuu vihaksi, ja silloin hyökkäämme pelottavilta näyttäviä kohteita vastaan. Näytämme pelkomme hyökkäämällä. 

Minäkin pelkään. Pelkään sen verran, että istun nykyään metrossa vain sellaiseen paikkaan, josta ei pysty lyömään takaapäin, ja jos olen väkijoukossa, valitsen reitin, josta pääsen tarvittaessa helposti turvaan. Vilkuilen olkani yli. Pelkään myös jälkikasvuni tulevaisuuden puolesta. 

Yritän itsekin hillitä pelkoani, ja huomaan, että pelko on muuttunut turhautumiseksi. En pysty tekemään mitään, joka pysäyttäisi terroristiset teot Suomessa, saati maailmalla. Ja jos en tietäisi paremmin, näyttäisin turhautumiseni kirjoittamalla tähänkin jotakin rumaa. 

Mehän tiedämme, mikä on Isisin tarkoitus ja päämäärä: värvätä mahdollisimman monta, levittää pelkoa ja sen avulla vihaa. Päämääränä "vallata koko maailma".  Isis aloitti sodalla, aiheutti pakolaisvyöryn Eurooppaan, ja suututti siten kantaväestön monessa maassa, mukaan lukien Suomessa.

Sitten Isis kirjoitti nettiin, miten kuka tahansa voi toteuttaa terrori-iskun helposti. 

Tämä kaikki, mukaan lukien kantaväestön hyökkääminen toisiaan vastaan, on todennäköisesti kirjattu johonkin suunnitelmaan. Tai ehkä Isis ei ole osannut ajatella näin pitkälle, mutta näin silti tapahtui. Kantaväestö jakautui. Pelkäävä kohde on paljon helpompi voittaa kuin vahva ja rohkea.


Kuulostaa pelottavalta ja täysin absurdilta. Yhtä absurdilta kuulostaa sekin, että meidän pienessä maassa, jossa ennen naurettiin yhdessä Uuno Turhapurolle ja puhallettiin yhteen saunahiileen sisukkaina suomalaisina, on nyt tapahtunut terrori-isku.

Kukapa olisi uskonut, että täällä lintukodossa, jossa nämä sisukkaat suomalaiset asuvat, levitettäisiin vihapuhetta vuonna 2017. Ihan omatahtoisesti. Emmekö välitä enää Suomen tulevaisuudesta? Meitä pelottaa niin paljon, että meidän on pakko purkaa pelkoa välittämättä omasta ja jälkikasvumme tulevaisuudesta.


Vihapuhe lisää pelkoa ja pelko sodan ensimmäisiä askeleita. Isisin suunnitelmaa.

Saat pelätä. Saat suojella itseäsi ja läheisiäsi. Mutta älä anna vihalle valtaa.Comments


bottom of page