top of page

Hormoneilla on osuutensa rikollisuuteen


Pohdin aina silloin tällöin niin sanotusti syvällisemmin rikollisuuden syitä. Aihe on monisyinen, mutta yksi seikka on tiedetty jo pitkään. Verensokerin lasku.

Aika hurjaa on oikeastaan ymmärtää, että niinkin mitätön asia kuin syömättä jättäminen voi johtaa jopa henkirikokseen, mutta näin se vain on. Väkivaltarikollisten verensokeria mittaamalla on myös pyritty ehkäisemään uusia rikoksia.


No, koska joskus oikein kaivaudun asioissa pintaa syvemmälle, kiinnostuin siitä, mitä meidän kropassa oikeasti tapahtuu, kun se ”verensokeri laskee”.

Kun sitten sattumoisin juuri pohdintojen aikaan tapasin lääkäri Pippa Laukan yrittäjäristeilyllä, kysyin verensokerista ja sen vaikutuksista. Yllättäen Pippakin oli juuri tutkinut aihetta.



Pipan mukaan verensokerin lasku ei ole niin yksinkertainen asia. Kroppa on monimutkainen. Oikeasti verensokeri ei laske terveellä ihmisellä, vaan niin sanottu nälkäkiukku on verensokeria säätelevän mekanismin sivuvaikutus. Kun verensokeri uhkaa laskea terveellisen tason alapuolelle, maksa puuttuu peliin. Se aloittaa sokerin tuottamisen omista glykogeenivarastoistaan, rasvakudoksesta saaduista rasvahapoista sekä lihasten proteiineista. Maksa ei kuitenkaan tee tätä niin sanotusti ilmaiseksi, vaan jotta sokerin tuottaminen onnistuisi, elimistö joutuu erittämään vastavaikuttajahormoneita, kuten glukagonia, adrenaliinia ja kortisolia. Pinnan kiristyminen, vadin nurin meneminen, vituttaminen eli ”verensokerin lasku” on siis hormonien syytä. Se ei tietenkään pelkästään saa tekemään rikosta, vaan rikollisuuteen on monia syitä. Hormonien ja päihteiden lisäksi persoonallisuushäiriöt, psykopatia, rikosmyönteiset arvot ja niin sanottu syrjäytyminen ovat kasvualustoja rikolliselle käyttäytymiselle. Joka tapauksessa, mitä me tästä opimme? Miten jokainen yksilö voisi omalla tahollaan ehkäistä rikoksia?

Syömällä hyvin ja säännöllisesti.




bottom of page