top of page

Kurkistus kulissien taakse – Vangin mielentilatutkimus ja skumppaa

Updated: Sep 22, 2021

Rikostoimittajan työn lisäksi olen Deadline Kustannuksen perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on siis kaksi yritystä: osakeyhtiö Deadline Kustannus, joka julkaisee rikoskirjallisuutta, ja toiminimi Deadline Miettinen, joka myy rikosuutisoinnin asiantuntijuutta, pääosin podcastien käsikirjoituksia, juontoa ja toimittamista.


Erityisesti TikTokissa kysytään usein, minkälainen työpäiväni on. Se on hankala kysymys, koska päivät vaihtelevat niin paljon. Yhden päivän kuvailu ei anna oikeaa tietoa, joten päätin kertoa teille koko viikon tapahtumista:


Saan tiedon, että posti on tuonut toimistolle vangin mielentilatutkimuksen. Satu lähettää kuvat mtt:n sivuista ja selailen niitä. Tämä on ensimmäinen kerta oman työhistoriani aikana, kun saan luettavakseni mielentilatutkimuksen.

Maanantai

DLK:n toimistolla Arabianrannassa

Kello 9: Uuden kirjamme Et sinä (vielä) kuole lukemista.

Pyrin siihen, että kun DLK:n kirjat ovat käyneet kustannustoimittajan tarkan silmän alla ja kirja on lähes valmis, luen ne vielä itse. Tähän mennessä olenkin lukenut ja muokannut yhtä lukuun ottamatta jokaisen julkaistun kirjamme.


Kello 12: Viimeistelen ensimmäisen jakson käsikirjoituksen raakaversion ihmiskauppaa käsittelevästä podcastista. Oikeuden pöytäkirjat ovat puistattavaa luettavaa: suomalainen 50-vuotias mies käytti seksuaalisesti hyväkseen suomalaista 14-vuotiasta tyttöä, ja myöhemmin pakotti hänet prostituoiduksi.

Teen tätä podcastia entisen poliisin Kalevi Puonnin kanssa, ja se julkaistaan myöhemmin tänä syksynä.Kello 14: Luonnostelen kutsun DLK:n virkistystilaisuuteen. Tilaisuus on 23.9 ja sinne on kutsuttu kirjailijat sekä DLK:n yhteistyökumppanit.

DLK:lla on myös näytteilleasettajanpaikka Helsingin tämän vuoden kirjamessuilla, ja suunnittelen niiden markkinointia ja valitsen paikan sisustusta.


Kello 14–16: Kaikenlaista sälää, kuten sähköpostien läpikäymistä ja aikataulusuunnittelua.


Teen useimmiten kuuden tunnin päiviä, mutta joskus myös iltaisin kaivan koneen esille ja vastailen sähköposteihin. Varsinkin silloin, jos työpäivässä on ollut palaveri toisen perään, jatkan illalla tekemistä. Jos jonkun podcastin teko on siinä vaiheessa, että valmistelen käsikirjoituksia, saatan tehdä töitä monta iltaa putkeen.


Tiistai

Kello 9 Viipurinkadulla: Kynsihuolto ja puhelinpalaveri uuden kirjailijan kanssa. Sovimme noin tunnin aikana sen, mitä kirjassa voisi olla ja mikä voisi olla sen tekemisen aikataulu. Sovimme, että kirjoittaja tekee kirjasta synopsiksen.


Kell0 10: Kynsihuollon jälkeen ajan toimistolle Arabianrantaan. Luen hetken aikaa uutta kirjaamme Rikosten Rauma suoraan graafikon taitosta. Totean, että teksti on hyvä ja taitto näyttää painovalmiilta. Annan kirjalle painoluvan.


Kello 11: Kirjoitan ihmiskauppa-podcastin käsikirjoituksen valmiiksi ja valmistaudun huomiseen haastatteluun. Haastattelussa Kalevin kanssa eläköitynyt poliisi Kenneth Eriksson.


Kello 13: Ajan kauneushoitoon ja hoidan samalla pari työpuhelua. Puhun joka päivä puhelimessa PALJON.


Lopetan päivän kello 14.


Keskiviikko

Kello 10: Olin tehnyt to do- listan etukäteen, jossa muun muassa luki kalenterin läpikäymistä, suunnittelua, sähköposteihin vastailua.


Tämä on erityinen päivä, sillä DLK:n uusi työntekijä aloittaa. DLK on työllistänyt aiemmin useita freelancereita, mutta nyt oli aika palkata ihan oma työntekijä. Satu tekee toimistopäällikön tehtäviä, mutta aluksi teemme kaiken niin sanotusti työparina, jotta hän pääsee sisälle työn arkeen.


Kello 11: Kenneth Erikssonin haastattelu Lauttasaaressa, joten lähdemme sinne.


Kello 13: Haastattelun jälkeen suuntaamme lounaalle ravintola Ursulaan, juomme skumpat Sadun aloituksen kunniaksi ja puhumme tulevaisuudesta.


Kello 15: DLK:n uuden kirjan kirjoittaja Kari Hautamäki tulee DLK:n toimistolle kahvittelemaan ja juttelemaan kirjan kannesta. Seisomme kaikki graafikon vieressä ja katsomme koneen ruudun kuvaa kannesta. Kantta on hiottu jo pitkään, ja vasta ihan viimeisimpiä versioita näytetään kirjailijalle.


Kello 16: Uuden kannen lähettäminen eteenpäin äänikirjapalveluille sekä Kirjavälitykseen. Kirjavälitys välittää kovakantisia kirjoja jälleenmyyjille, kuten SOK:lle ja Suomalaiseen kirjakauppaan.

Ilmoitan muille työnhakijoille, että valitsin paikkaan toisen henkilön. Yhdelle ehdotin kirjan kirjoittamista ja sovimme tapaamisen.


Kello 17: Kirjanpitohommia.


Hups. Päivä venähti vahingossa puoli seitsemään.


Torstai

Klo 9: Suuntaan kohti Alma -taloa Selvittämättömät podcastin viimeisimpien jaksojen spiikkaamiseen. Tein podcastin yhdessä toimittaja Linda Rantasen kanssa.
Tekemäni podcastien käsikirjoitukset koostuvat kolmesta eri osasta: spiikeistä eli kirjoitetuista lukuosioista, haastatteluista sekä niin sanotuista voiceovereista. Kirjoitan itse myös voiceoverit, mutta ne ovat jonkun toisen puhumia. Esimerkiksi kahdeksan rikosta alamaailmasta (Storytel) ja Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä -podcastissa (Yle) voiceoverit lukee ääninäyttelijä Jari Nissinen.


Kello 13: Lounas


Kello 14: Tapaamme Sadun kanssa Suomen Podcastmedian edustajan Hannu-Pekka Komosen Citykäytävän Robert’s coffeessa. Suunnittelemme jatkoa kahdeksan rikosta alamaailmasta -sarjalle. Pohdimme, mitä rikoksia sarja käsittelee. Valmis synopsis lähetetään asiakkaalle, tässä tapauksessa Storytelille. Muutaman päivän päästä neuvottelemme palkkiostani, ja lopulta Podcastmedia laatii sekä allekirjoittaa Storytelin kanssa sopimuksen.


Kello 15.30: Kävelen (juoksen) Citykäytävältä Kamppiin personal trainerin vetämiin treeneihin. Kiireisen työtahdin vastapainoksi urheilen personal trainerin avulla kaksi kertaa viikossa. Treeneihin liittyy lihasharjoittelun lisäksi liikkuvuusharjoituksia ja toiminnallisuutta sekä unen ja oikean ravinnon seuraamista.


Perjantai

Vapaa päivä.

Aloitin syyskuun alussa nelipäiväisen viikon. Tein samaa aiemminkin, mutta kustantamon perustamisen aikaan neljä päivää ei enää riittänyt. Halusin nyt kuitenkin palata samaan.


Tänään on ensimmäinen perjantai-vapaa, ja orientoituminen uuteen kestää. Lähetän tyttären päiväunilla muutaman tositteen

kirjanpitäjälle ja suunnittelen tulevaa viikkoa. Saan Sadulta tiedon, että posti on tuonut toimistolle vangin mielentilatutkimuksen. Satu lähettää kuvat mtt:n sivuista ja selailen niitä. Tämä on ensimmäinen kerta oman työhistoriani aikana, kun saan luettavakseni mielentilatutkimuksen. Se on salaista tietoa ja siksi sitä voi viranomaisilta saada, eikä potilaat itse halua sitä toimittajille luovuttaa. Nyt kävi toisin, ja tulevassa kirjassamme Valmis tappamaan käsitellään kahden elinkautisen istuneen Pasi Rädyn mielentilaa tutkimustiedon voimin.


Iltapäivästä teen sitä, mikä on kaikkein tärkeintä: Vietän aikaan kahden tyttäreni kanssa.
Comments


bottom of page