top of page

"En ole rasisti"

Updated: Jun 1, 2020

Juttelin maahanmuuttajista tutun kanssa. Keskustelun jälkeen huomasin sopertavani hädissäni, etten ole rasisti. Vain pari päivää sen jälkeen juttelin toisen henkilön kanssa, eikä mennyt kauaa, kun sanoin, etten ole maahanmuuttajien puolestapuhuja.


Jouduin puolustelemaan itseäni, ettei viestinnän toinen osapuoli hyökkäisi verbaalisesti kimppuuni. 


Ensimmäinen keskustelukumppani oli sitä mieltä, että maahanmuuttajat pitäisi pyyteettömästi ottaa vastaan, sillä hädänalaisia täytyy auttaa. Muita näkökulmia hänellä ei ollut. Sanoin, että toki heitä pitäisi auttaa, mutta kun Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa. Esimerkkinä kerroin faktatietoni kielteisten turvapaikkahakemusten valituksista, joista on tulossa Suomelle 3,8 miljoonan euron lasku.

Sitten juteltiin maahanmuuttajien tekemistä rikoksista.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimuksen mukaan Lähi-idästä sekä Afrikasta tulevat maahanmuuttajat tekevät 17–18-kertaisesti enemmän seksuaalirikoksia kuin kantaväestö.

Keskustelukumppani kimpaantui, koska ajattelin ”niin suppeasti”.


Toinen keskustelu maahanmuuttajista meni näin: minulta tivattiin, miksi valtamedia ei kerro asioista niiden oikeilla sanoilla, ja sitä, miksi poliisi ei kerro rikoksista yksityiskohtia. Vastasin, koska osa valtamediasta on tehnyt todennäköisesti tietyn linjauksen maahanmuuttajiin liittyvästä uutisoinnista. Sellaisen, etteivät artikkelit lisäisi huutelua. Toiseen kysymykseen vastasin, koska esitutkintalaki ja julkisuuslaki.


Sen jälkeen keskustelukumppani sanoi, että ”hahaa, iltapäivälehdet vain kaunistelevat totuutta.” Sitten hän kysyi, miksei läheskään kaikista maahanmuuttajien tekemistä raiskauksista kirjoiteta.


Ei tosiaan kirjoiteta. Media ei kirjoita läheskään kaikista, vuosittain tapahtuneista, noin tuhannesta raiskausjutusta. Ei myöskään niistä, joissa epäilty kuuluu kantaväestöön.

Keskustelukumppani totesi, että hän luottaa mieluiten puskaradioon kun mediaan, ja että aikoo lukea MV-lehteä jatkossakin. 


Sen jälkeen keskustelu meni osittain henkilökohtaisuuksiin. Myöhemmin sain häneltä linkin, jossa oli Polamkin opiskelijan tekemä lopputyö ulkomaalaisten tekemistä rikoksista. Linkin saatteena luki, ”katso nyt tätä, kun sinähän väitit, että suomalaiset tekevät enemmän rikoksia kuin maahanmuuttajat.” Saatteessa myös kerrottiin, että hän ei jaksanut lukea tutkimusta enempää, mutta tieto onneksi kerrottiin jo ensimmäisellä sivulla.

Vilkaisin lopputyötä ja selitin, että maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset ovat käsitteinä täysin eri asioita: ulkomaalaiset tulevat Suomeen, tekevät rikoksen – useimmiten hit and run -tyyppisen omaisuusrikoksen – ja lähtevät pois.


Maahanmuuttajat ovat niitä, jotka asuvat täällä, ja joista vain alle kymmenen prosenttia syyllistyy koskaan rikokseen.


Keskustelukumppani ei ymmärtänyt – tai ei halunnut ymmärtää – eroa.

Suomi on jakautunut aika vahvasti kahteen ryhmään. Toiset ovat sitä mieltä, että maahanmuuttopolitiikka on hyvä näin, maahanmuuttajissa ei ole mitään vikaa ja että he tuovat Suomelle vain hyvää.

Toinen ryhmä ajattelee vielä radikaalimmin niin, että KAIKKI maahanmuuttajat tuhoavat Suomen. Valloittavat. Raiskaavat meidän lapset.

Tavallaan siinä ei ole mitään vikaa, siis omissa mielipiteissä. Ymmärrän pelon. Jotkut ihmiset pelkäävät kaikkea heille tuntematonta ja uutta. 

Ongelmana on tunteiden purkaukset ja kyvyttömyys keskustella asiasta järkevästi. Oman maailmankatsomuksen lisäksi ei nähdä muita näkökulmia. Huono juttu on se, kun etsimällä etsitään omaa näkemystä vastaavia artikkeleita. Ja kun niistä vielä luetaan pelkästään klikkimetsästyksen tuottamat otsikot, niin avot.


Vielä pahempi ongelma on, kun kumpikin näistä ihmistyypeistä kertovat mielipiteensä sosiaalisessa mediassa. Ensimmäinen ryhmä puolustaa maahanmuuttajia ritarillisesti ja haukkuu toista ryhmää. Heitä, jotka jakavat MV-lehden sekä iltapäivälehtien propagandaisia otsikoita, ja käyttäytyvät ääliömäisesti maahanmuuttajia kohtaan.

Näiden ryhmien lisäksi on kolmas ryhmä: väliinputoajat. 


Kahden aiemmin mainitsemani keskustelun jälkeen olen käynyt kaksi muutakin keskustelua maahanmuuttajista. Totesimme heidän kanssa yhteen ääneen, että koska useimmiten väliinputoaja saa maahanmuuttokeskustelussa aggressiivisen vastaanoton, ovat he mieluummin hiljaa. Eivät jaksa jauhaa, kun alkaa itseäkin hermostuttaa.

Tällä hetkellä eniten häiriötä aiheuttavat kaikenlaiset ääriajattelijat, joista osa jakaa maailmankuvaansa työnsä, torikeskusteluiden tai somen kautta. Oikeasti väliinputoajat ovat niitä, joiden äänen pitäisi kuulua. Heitä pitäisi kuunnella, jotta keskustelu maahanmuutosta saataisiin edes jotenkin järkevälle tasolle.


Kysynkin, mihin ryhmään sinä kuulut? Mihin ryhmään haluaisit kuulua?

תגובות


bottom of page