top of page

Tarjoushaukkojen vaikutukset kirjailijaan - nolla euroa palkkiota


Otatko äänikirjapalveluiden ilmaisjaksoja kerta toisensa jälkeen?


Kustantamot tekevät äänikirjapalveluiden kanssa sopimuksen siitä, miten palvelut maksavat kuunteluista kustantajille.

Sopimukset vaihtelevat, ja sopimuksen salassapitovelvoitteen takia niitä ei voi tarkemmin avata.


Sen kuitenkin voin kertoa, miten ilmaiset kokeilujaksot vaikuttavat kustantamolle – ja mikä tärkeintä – kirjailijoille maksettuun rahan määrään.


Ne vaikuttavat PALJON.


Osa äänikirjapalveluista eivät maksa ilmaisjaksojen kuunteluista mitään. Jos siis asiakas kuuntelee kirjan ilmaisen kokeilujakson aikana, kustantamo ei saa siitä sentin senttiä. Eikä silloin saa kirjailijakaan.


Osa äänikirjapalveluista maksaa jotain, mutta huomattavasti vähemmän verrattuna siihen, kun asiakas kuuntelee kirjan maksetun jakson aikana.


Miettikää tätä: minimiaika esimerkiksi tietokirjan teossa on puolitoista vuotta, ja sen aikana kirjan eteen tekee kirjailijan lisäksi monet muutkin töitä.

Kustantamossa ja muissa kirjaa käsittelevissä organisaatioissa (äänikirjatuotanto jne) on kymmeniä ihmisiä, jotka työskentelevät sen eteen, että kirja saadaan sinulle kuunneltavaksi ja luettavaksi.


Ja sitten siitä ei tulekaan yhtään rahaa. Sama kuin asiakas sanoisi maanviljelijälle monen vuoden raatamiseen jälkeen, että hei sori, en maksa tästä tuotteesta, koska testailin vaan. Ja että tämä toistuisi monta kertaa.


Ymmärrän äänikirjapalveluiden kilpailun asiakkaista. Se on kovaa, raakaa ja vaatii erilaisia markkinointikikkoja. Tehokas keino on tarjota ilmaista kokeiluaikaa.


Sitä en ymmärrä, että yksi asiakas "kokeilee" kerta toisensa jälkeen maksamatta siitä mitään.


Ilmaisjaksojen sarjakäytön vaikutukset voisi vielä kertoa tuhansilla. Yhdessä äänikirjapalvelussa on tuhansia kirjoja, ja ne kaikki ovat asiakkaan käytössä ilmaisjaksojen aikana ILMAISEKSI.

Tuhannet kirjailijat ja kustantamon työntekijät raatavat kuukausia ja kuukausia sen eteen, että teos saadaan ihmisten käyttöön, ja sitten siitä ei ollakaan valmiita maksamaan.


Onhan se kallista. Miettikää nyt. Keskimäärin vain kympillä kuussa saat tuhansia ja tuhansia kirjoja kuunneltavaksi, mutta ei. Et ole valmis maksamaan edes sitä.


Häpeäisit.Comments


bottom of page